Letvægtsdobbeltsculler

På billedet: Mads Rasmussen og Rasmus Quist, guld i herrernes letvægtsdobbeltsculler OL 2012.

 

Bådtypen sculler vil sige, at hver roer ror med to årer i stedet for én. I dobbeltsculleren sidder der to roere i hver båd, som på denne måde er fælles ansvarlige for tempo og styring. Ligesom andre sculler-bådtyper er dobbeltsculleren en kaproningsbåd, og bruges derfor til konkurrenceroning. Båden har, som mange andre kaproningsbåde, en smal, slank facon, der gør det lettere at glide frem i vandet, og er derfor også af typen outriggere, hvor riggerne sidder uden på båden og gør båden smallere end inriggere, hvor der gøres plads til riggerne på indersiden. Riggerne bruges til at give båden en symmetrisk vægt og dermed give den balance.

 

Til forskel fra den type af kaproning, der kaldes ”coxed pair”, er der i dobbeltsculleren ingen styrmand. Det vil sige, at det er op til de to roere at styre båden ved indbyrdes koordination.

 

At båden er ”letvægt” har ikke så meget med selve båden at gøre men derimod roerne. I de fleste internationale konkurrencer er der nemlig vægtklasser, overordnet delt op i den åbne klasse, hvor alle roere uanset vægt kan opstille, og letvægtsklassen, hvor der er specifikke vægtkrav svarende til følgende:

For mænd skal holdets gennemsnitsvægt være 70 kg, men ingen roere må veje mere end 72,5 kg.

For kvinder er kravene sat endnu lavere. Holdets gennemsnitsvægt må være 57 kg, mens ingen af holdets roere må veje over 59 kg.

For singlescullere og andre både med kun én roer må den deltagerens maksimale vægt være 59 kg for kvinder og 72,5 kg for mænd.

 

Den danske, guldvindende letvægtsdobbeltsculler, Rasmus Quist og Mads Rasmussen, genopstiller sandsynligvis ikke til OL 2016 i Rio de Janeiro, så Dansk Forening for Rosport leder nu efter et nyt team, så man igen kan opstille danske deltagere i denne klasse. Én af kandidaterne er den dansk-russiske Andrej Lawaetz Bendtsen fra Aarhus Roklub, som har masser af vundne VM og EM bag sig.

 

Udover den flotte guldsejr for Rasmus Quist og Mads Rasmussen i letvægtsdobbeltsculleren, har Danmark ikke tidligere haft særlig stor succes i denne klasse. Dog vandt Rasmus Quist og Mads Rasmussen også tilbage ved OL 2008 i Beijing bronze i denne sculler, men før det skal man helt tilbage til 1948 for at finde en medaljesejr til danske deltagere i letvægtsdobbeltsculleren. Her vandt Ebbe Parsner og Aage Larsen en flot sølvmedalje.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.