Finnjolle

Finnjollen er en sejlsportsbåd, og drives derfor frem med et sejl og ikke med årer. Sejlsportsbåde er samtidig oftest en del større en robåde. Finnjollen har en længde på 4,5 meter og bredde på 1,51 meter. Masten med sejl er 7,1 meter høj. Før i tiden var båden oftest lavet af det naturlige materiale træ, men i dag er de for det meste lavet af det noget lettere og fleksible materiale, kulfiber.

 

På grund af den vældige størrelse er det også oftest de større drenge på omkring 100 kg, der dyrker denne form for sejlsport.

 

Finnjollen blev designet i 1949 af den svenske Rickard Sarby, netop med henblik på at bruge den i de næste Olympiske Lege i 1952. Her kom den også med som en ny klasse, og har været med i hvert eneste OL siden da. Dette gør den også til én af de største olympiske sportsgrene indenfor sejlsporten. Udover at være en stor sportsgren i de Olympiske Lege, findes der også det internationale Finn Gold Cup, som er Verdensmesterskabet specielt for finnjollen.

 

Ved det seneste OL vandt den danske deltager, Jonas Høgh Cristensen en flot sølvmedalje med sin finnjolle. Tidligere danske, talentfulde sejler i finnjollen har været Paul Elvstrøm, der 60 år tilbage vandt hele tre gange OL-guld i sin finnjolle i henholdsvis 1952, 1956 og  1960. Derudover har vi ikke haft OL-sejre i finnjollen, men har dog haft en del VM og EM guldsejre gennem tiden. Blandt andet har Lasse Hjortnæs og Stig Westergaard været store profiler indenfor denne gren af sejlsport.

 

Den store favorit Jonas Høgh Christensen har dog efter sigende ikke planer om at stille op til næste OL i Rio de Janeiro i 2016, og sportschef Thomas Jacobsen fra Dansk Sejlunion mener ifølge dr.dk, at der ikke er nogle oplagte kandidater, der kan afløse ham som medaljetager. I stedet bør vi satse på klasserne laser og 49er for mændene, mens vi i kvindernes kategorier gør klogt i at investere i laser radial samt den nye 49’erFX for kvinder.

 

Hvis du gerne vil læse mere om Danmarks store profil indenfor finnjollesporten, Jonas Høgh Cristensen, kan du læse mere under Atleter her på siden.

1 tanke om “Finnjolle”

  1. Pingback:Peter Lang | Roning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.