Dansk Sejlunion blev oprettet helt tilbage i 1913 for at fremme og støtte dansk sejlsport, og har siden da eksisteret under tagene i Idrættens Hus i Brøndby.
Foreningen støtter alle former for sejlads og anden færden på hav og vand. Det meste af deres arbejde er i dag at informere og rådgive danske sejlere, være formidler mellem sejler og myndigheder samt skabe forskellige sejlsportsrelaterede aktiviteter og arrangementer. De har også forskellige instruktørkurser til vandsportsgrene som kite-surfing og almindelig sejlsport, hvor de uddanner certificerede instruktører. Deres formål er at skabe en aktiv sejlerkultur i Danmark samt at udvikle denne.
Deres vedtagne mål er at give støtte til:
De unge sejlere:
Dansk Sejlunion arbejder for at få helt unge fristet til at dyrke sejl- eller rosport. De planlægger derfor blandt andet sommerskoler for børn og unge med forskellige sejlerorienterede aktiviteter. Samtidig udvikler de instruktørkurser, så unge kan hjælpe og uddanne andre unge.
Kapsejlads:
Dansk Sejlunion er med til at støtte dansk deltagelse i regionale og internationale konkurrencer. Derudover giver de støtte til det danske sejlerlandshold.
Bredde- og tursejlads:
Dansk Sejlunion giver råd og vejledning til fritidssejlere om blandt andet valg af sejlbåd, sikkerhed på havet samt ruter og idéer til lange og korte ture.
Elite og talenter inden for sejlsporten:
Dansk Sejlunion er med til at udvikle og støtte den danske elite og talentgruppe indenfor sejlsporten. Du kan læse mere om dette i afsnittet nedenfor.
Talent og Elite
Sammen med Team Danmark har Dansk Sejlunion i årene 2011 til 2014 sat ekstra ind på at udvikle og skabe en elite blandt de danske talenter og på at give ungdomssejlere mulighed for at udvikle deres talent. Blandt andet har de opstillet to såkaldte kraftcentre i henholdsvis Aarhus og på Nordsjælland tæt på Danmarks to store studiecentrer, hvor en stor del af deres sejlere netop studerer. Dermed giver de deres talenter mulighed for at træne helt som de vil i hverdagen, og giver dermed bedre mulighed for talentudvikling. Ligeledes er der oprettet talentcentre flere steder i landet med henblik på at udvikle lokale talenter. Derudover har de udlagt forskellige træningsmoduler, forslag til talentudviklende aktiviteter samt udviklet en fysisk test, lignende dem landsholdet bruger, hvorudfra talentspirerne kan teste sig selv og derigennem udvikle en god præstation.
Udover disse initiativer har Dansk Sejlunion 3 landshold, hvor målet er at udvikle talenter og skabe en dansk elite indenfor hver af de olympiske klasser: Landssejlerholdet, ungdomslandsholdet og udviklingslandsholdet.
Landssejlerholdet svarer til andre landshold, hvor alle Danmarks bedste sportsudøvere er samlet på ét hold. Her finder man alle Danmarks mest talentfulde og trænede sejlere i hver af de olympiske klasser. De fleste af holdets sejlere har sporten som deres fuldtidsbeskæftigelse, og alle på landsholdet modtager økonomisk støtte fra Dansk Sejlunion. En del modtager ligeledes fra Team Danmark.
Ungdomslandsholdet består af unge sejlere i alderen omkring 17 til 23 år. Dette ses oftest som trinet op til selve Sejlerlandsholdet, og de repræsenterer ofte Danmark ved internationale ungdomskonkurrencer som for eksempel World Youth Sailing Championchip (WYSC).
Udviklingslandsholdet arbejder med at udvikle talenter til OL, og mange af holdets sejlere træner derfor specielt med sigte på at blive optaget til et fremtidigt OL. Holdets sejlere er i alderen 15 år og op, og de fleste har en tidshorisont på mere end fire år, og træner altså ikke op til det næst forestående OL, men ét derefter. At være med på Udviklingslandsholdet giver også mulighed for at deltage i Europa Cup og World Cup sammen med Sejlerlandsholdets sejlere, og de kan dermed få en god sejlererfaring med på vejen.
Kredse i Dansk Sejlunion
Dansk Sejlunion er delt op i 13 forskellige kredse, som til sammen omfatter 273 danske klubber med i alt cirka 60.000 medlemmer.
Nordøstjysk Kreds omfatter østkysten af Jylland nord for Grenå og den østlige del af Limfjorden.
Limfjordskredsen omfatter vestlige del af Limfjorden og vestkysten af Jylland til syd for Ringkøbing.
Østjyllandkredsen omfatter det østlige Jylland fra nord for Grenå til syd for Vejle.
Lillebæltkredsen omfatter området i Jylland fra Syd for Vejle til nord for Haderslev inkl. Esbjerg og Fanø, samt Nordvestfyn fra OdenseFjord ekskl. Odense til Syd fra Assens.
Lillebælt Sydkreds omfatter Sønderjylland op til en linie nord for Haderslev og Syd for Esbjerg og Fanø.
Fynskredsen omfatter Fyn med omliggende øer, inkl. Nordvestfyn som nævnt under Lillebæltkredsen.
Isefjordkredsen omfatter Isefjord og Roskilde Fjord samt Nordvestsjælland til syd for Kalundborg.
Sundkredsen omfatter Nordsjælland til syd for Hellerup, men ekskl. Isefjord og Roskilde Fjord området.
Svanemøllekredsen omfatter Svanemølleområdet samt nordlige del af Københavns Havn (nord for Knippelsbro).
Østersøkredsen omfatter Amager, Peblingesøen, sydlige del af Københavns Havn (indtil Sjællandsbroen) samt Bornholm
Køge Bugt Kredsen omfatter området fra syd for Sjællandsbroen til nord for Stevns Fyr.
Sydstævnekredsen omfatter Sydsjælland, Møn-Lolland-Falster fra syd for Stevns Fyr til nord for Mullerup i Storebælt.
Kongelig Dansk Yachtklub (KDY) har endvidere status som en selvstændig Kreds, og omfatter derfor ikke et bestemt geografisk område.
Hver kreds har sine vedtægter, som dog skal godkendes af Dansk sejlunion. Der foregår internt samarbejde kredsene i mellem til at arrangere sejleraktiviteter, stævner og andre sejlerorienterede begivenheder.
Hvis du vil læse mere om danske talenter, og om hvordan du selv kommer i gang, kan du læse videre under atleter eller under fanen OL 2016 her på siden.