Singlesculler

På billedet: Henrik Stephansen OL 2012

 

Ordet singlesculler kommer fra det engelske ”single” og ”scull”. Single betyder enkelt, mens ordet scull betyder at ro med to årer. En singlesculler er altså den genre indenfor roning med én roer pr. båd og med to årer. Singlesculleren indgår under den bådtype, der kaldes scullere, hvor de alle har det til fælles, at hver roer ror med to årer i stedet for én.

 

Singlesculleren er en kaproningsbåd, og bruges derfor til kap- og konkurrenceroning. Båden har, som mange andre kaproningsbåde, en smal, slank facon, der gør det lettere at glide frem i vandet. Singescullerbåde er derfor også outriggere, hvor riggerne sidder uden på båden og gør båden smallere end inriggere, hvor der gøres plads til riggerne på indersiden. Denne bådetype er den typiske til brug ved konkurrencer.

Oprindeligt var singlescullere lavet af træ eller andre lignende, naturlige materialer, men i dag laves de mest af kulfiberplastik.

 

Robåden er den anden langsomste blandt kaproningsbåde, og konkurrencer indenfor denne gren af rosporten er derfor lange, seje træk. Af denne grund kræver denne form for roning stor udholdenhed både fysisk mentalt, og roere indenfor denne gren af rosporten ses ofte som de hårdeste og mest udholdende blandt roere.

 

Ved de Olympiske Lege i Rio de Janeiro 2016 forventes blandt andet den danske kvindelige roer, Fie Udby Erichsen at stille op i denne kategori, men indtil selve udtagelserne, der ligger lige op til selve legene, kan hun ikke garanteres en plads blandt deltagerne. Derudover har Danmark ikke tidligere haft succes i denne OL-klasse. En enkelt medalje er det blevet til ved OL 1996 i Atlanta, hvor Trine Hansen vandt bronze. Ellers har den danske singlesculler ikke tidligere haft stor succes ved de Olympiske Lege.

 

Hvis du vil vide mere om Fie Udby Erichsen, er du velkommen til at kigge under atleter her på siden.

 

Har du behov for flere penge, for at kunne starte op i sporten, så kan du evt. tage et SU-lån, et banklån eller evt. et forbrugslån.

1 tanke om “Singlesculler”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.