OL 2016

De næste Olympiske Lege afholdes i 2016 i Rio de Janeiro i Brasilien fra 30. juli til 15. august. De danske OL-deltagere skal derfor på langfart, næste gang de skal ud og kæmpe for de olympiske guld-, sølv eller bronzemedaljer. Dette er faktisk første gang, at OL afholdes i et sydamerikansk land, og mange lande havde da også lagt billet ind på at blive vært for de næste olympiske lege herunder både Spanien (Madrid), USA (Chicago) og Japan (Tokyo).

 

 

Til OL 2016 er der følgende sportsgrene indenfor sejlsport og roning:

 

Kano og kajak med kategorierne bane og slalom. På bane er det en sprintdyst på ni meter brede baner, hvor vinderen er den kano eller kajak, hvis spids først passerer mållinjen. Slalom foregår ved at deltagerne skal have sin kano eller kajak gennem op til 25 porte både med og mod strømmens retning uden at røre portens sidepæle. Vinderen er den, der på kortest tid passerer alle porte.

 

Indenfor roning er der singlescullers, dobbeltscullers og letvægtsdobbeltscullers samt dobbeltfirer med coxswain indenfor scullergenren. Derudover er der coxless pair, ottemandsbåde med styrmand samt firemandsbåde og letvægtsfirer uden styrmand. Dette er indenfor mændenes kategorier, mens kvinderne ikke har de to kategorier firemandsbåde og letvægtsfirer uden styrmand medtaget.

 

Indenfor sejlsporten opstilles der i kategorierne 470-jolle (topersoners jolle), laser-jolle (enpersons jolle), 49er, finnjolle, den store kølbåd (keelboat på engelsk) samt windsurfing, som ligeledes indgår i klassen sejlsport. Dette er for mændene. Kvinderne må nøjes med lidt færre kategorier at stille op i, og kan således ikke stille op til finnjolle, 49eren og kølbådssejladset. Derimod har de en helt unik kategori med en lidt større sejlbåd kaldet Elliot 6m.

 

 

Deltagere og konkurrencer til OL 2016

 

OL-deltagere er endnu ikke endeligt udtaget, men samlet set er der sat en deltagerbegrænsning på 10.500 deltagere. Til sidste OL 2012 i London var 109 danske atleter udtaget til Olympiaden. Allerede nu er antallet af konkurrencer (= medaljesæt) indenfor de forskellige sportsgrene og kategorier fastsat som følgende:

 

Der vil samlet set være 12 konkurrencer på bane indenfor kategorien kano og kajak – 8 for mænd og 4 for kvinder. I slalom vil der være i alt 4 med 3 for mænd og 1 for kvinder.

 

I roning vil der være 14 medaljevindende konkurrencer i alt med 8 for mænd og 6 for kvinder.

 

Indenfor sejlsporten tæller vi kun 10 konkurrencer i alt med 5 for mænd og 4 for kvinder, mens der er én konkurrence i kategorien mixed med begge køn.

 

Som sagt er deltagerne endnu ikke udtaget til OL 2016 hverken de danske eller de udenlandske. Disse udtages i året lige op til OL af den Olympiske Komité, men allerede nu er mange deltagere selvfølgelig begyndt at træne sig op til de næste Olympiske Lege og håber på at blive udtaget. Blandt andet har den danske, kvindelige roer Fie Udby Erichsen (du kan læse mere om hende under atleter her på hjemmesiden) ytret sig om at stille op til OL 2016 i Rio de Janeiro, mens andre store roere og sejlere ligeledes forventes at stille op. Indtil selve olympiaden, kan man dog kun gisne om, hvem der sikres plads blandt deltagerne til de næste Olympiske Lege.

 

 

Danmarks tidligere olympiske sejre

Udover de flotte resultater ved OL 2012 med medalje til både Fie Udby Erichsen, Jonas Høgh Christensen, Mads Rasmussen og Nikolai Quist Hansen samt Peter Lang og Allan Nørregaard, har danske roere og sejlere også ved tidligere Olympiader haft succes og hevet medaljer hjem. Ved de Olympiske Lege i Beijing 2008 blev der ligeledes vundet samlet set 4 medaljer indenfor sejlsporten. Det var Kim Wraae Knudsen og René Holten Poulsen i 1000 meter kajak på bane, Mads Rasmussen og Rasmus Quist fik bronze i letvægtsdobbeltsculler, ”Guldfireren” hentede deres tredje OL-guld hjem og Jonas Warrer og Martin Kirketerp vandt ligeledes guld i en 49er. Således blev her 4 ud af 7 danske medaljer hentet hjem ved OL 2008 i disse discipliner. Noget af en præstation for dansk ro- og sejlsport.

 

Som nævnt hev ”Guldfireren” sin tredje guldmedalje hjem ved OL i Beijing 2008, hvor den i Sydney ved OL 2000 måtte nøjes med en bronzemedalje. Guldfireren kendetegner en letvægtsfirer, som har været roet af en del forskellige roere gennem tiderne. Det eneste gennemgående medlem er Eskild Ebbesen, der sejler for Danske Studenters Roklub, som har været med til at vinde OL-guld alle tre gange i henholdsvis 1996 ved OL i Atlanta, i 2004 ved OL i Athen og så igen i 2008 i Beijing. Andre, der har været med til at hive guld hjem i letvægtsfireren er roerne Thomas Ebert, der var med de to sidste gange, Niels Laulund Henriksen, Thomas Poulsen, Victor Feddersen, Thor Kristensen, Stephan Mølvig, Morten Jørgensen og Mads Kruse-Andersen.

 

Danmark har generelt altid kunnet klare sig godt inden for sejlsport og rosport, især efter at letvægtsklasserne blev indført ved internationale konkurrencer fra 1985. Herefter fik nogle af Danmarks små, men ikke desto mindre talentfulde, roere for alvor lov til at vise deres værd ved de store konkurrencer.

 

Hvis du vil vide mere om OL-klasserne singlesculler, letvægtsdobbeltsculler eller finnjollen, eller gerne vil vide noget om de tre OL-deltagere Fie Udby Erichsen, Peter Ørsted Lang eller Jonas Høgh Christensen, kan du læse mere her på siden under henholdsvis OL 2016 eller Atleter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.