Kano

De fleste i Danmark har haft en kanotur eller to i løbet af deres liv; det kan være en skoleudflugt, en skovtur eller en kanoferie i Sverige. En kano er rimeligt simpel at ro, og de fleste kan derfor finde ud af det. Det gør den også til den perfekte ”amatørbåd”, når mindre øvede roere skal ro. Samtidig ros den for det meste af flere personer, og det er derfor også en god måde at være sammen på en aktiv måde.

En kano er ligesom kajakken en smal båd. I modsætning til kajakken, er den dog oftest åben foroven og lukker altså ikke til omkring roeren. Derfor egner den sig bedst til mere stille vande, hvor der ikke er så stor fare for at båden vælter omkuld og får vand indenbords. De danske åer er altså perfekte til kanoroning, da de er rolige og der er ikke for meget strøm. I modsætning til i kajak, ror man for det mest med paddel og ikke en pagaj, som når man ror i kajak. I modsætning til en pagaj har padlen kun blad i den ene side. Robevægelsen adskiller sig dermed fra hinanden ved, at kanoroeren nærmest svinger padlen først til kanoens ene side og derefter til den anden side, da dette ene blad skal bruges som fremdrift i begge sider. Hvis man ikke ror i begge sider, vil kanoen oftest sejle skævt. Når man ror flere sammen, er der oftest to padler, og man kan ro sammen i hver sin side. Dette kræver et godt samarbejde og en god fælles takt.

Kanoer kan oftest lejes i et kanocenter nær de populære steder at ro, så hvis man planlægger ferie til en af Danmarks smukke, naturrige åer, er det let at finde kanoleje. Især er Gudenåen ved Silkeborg (?) og Susåen populære og meget almindelige destinationer for de kanoglade. Især Gudenåen, hvor man kan sejle lange, rolige ruter gennem det smukke Jylland og se de naturrige omgivelser på en fredfyldt måde. Langs med åen, ligger der holdepladser og campingpladser, hvor man kan tage hvil eller holde ind for natten. Det er en skøn måde at være sammen med venner og familie.

Men kanoen er dog ikke kun for udflugter. Faktisk er det en seriøs rosport, hvori der afholdes store internationale mesterskaber og sporten er med i OL i disciplinerne kaproning på distancerne 200 og 1.000 meter samt slalom. I EM og VM er der sprint på 200 meter, 500 meter og 1.000 meter. Der er enten en, to eller fire roere i hver kano.

I 1921 oprettedes Dansk Kano og Kajak Forbund, men roformerne udviklede sig for alvor til en alsidig sport med alle niveauer og aldre i 1980’erne og 90’erne.

Kanoroning som sport

Hvis man gerne vil dyrke kanoroning som en sport, er det først og fremmest en god idé at indmelde sig i en roklub med andre, der har samme interesse. Her kan både finde træningstilbud, udflugter med andre kano- og rosportsudøvere til spændende rosportsdestinationer samt man kan låne eller leje en kano og andet rosportsudstyr det første stykke tid, hvis man ikke er klar til selv at gøre køb af den slags ting. Gennem en roklub kan man også let finde en kano til salg, når tiden kommer til at man skal have sit eget udstyr. I Danmark eksisterer der 139 roklubber, så der er nok at vælge mellem. Hvis du er interesseret i at påbegynde rosporten eller vil du gerne finde en ny klub, kan du under afsnittet ”Roklubber” her på siden få et større overblik over nogle af de mange klubber. Her kan du måske blive klogere på, hvilken roklub der passer bedst til dig.

 

Vi håber, at du på denne side blev klogere på, hvad kanoroning er, og om det måske er noget for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.