Kajak

Vi kender den bedst fra inuitterne, der traditionelt har brugt den som transportmiddel og til fangst af aftensmadens sæler og fisk. En kajak kan da også godt være svær at sejle, og i modsætning til kanoen kan det godt være svært at holde balancen, så vi ser den mindre på de danske åer. Ikke desto mindre dyrkes kajakroning også i Danmark som en sportsgren. Kajakroning er mindre brugt til fællesudflugter, da der for det første kun kan sidde én eller to i de fleste kajakker, og da det ofte kræver træning at kunne sejle den.

Kajakken er en smal båd, der oftest er lukket i toppen, så roeren sidder i et lille hul. Det betyder, at det kan være svært at komme ud af båden, hvis den vender. I dag sidder man dog ikke fuldstændig fastspændt, og især i kapkajakker og turkajakker, kan det godt lade sig gøre at komme ud inden uheldet er ude. Alligevel kan det dog godt være en god idé som nybegynder, at træne i en svømmehal eller andet sted med opsyn først, indtil man lærer at vende båden selv. Generelt er det bedst at starte med en instruktør eller et kajakkursus, som du let kan finde i en af landets mange roklubber. Kajakken sejles med en pagaj, som har blad i begge ender. Derfor er robevægelsen ofte meget mere glidende end ved kanoroning.

Hvilken kajak?

Der findes forskellige former for kajakroning, som hver har specifikke krav til, hvilken slags kajak, der egner sig bedst. Derfor er det en god idé, at du sætter dig ind i, hvilken form du gerne vil dyrke, inden du går ud og investerer i dyrt kajakudstyr. Alternativt kan du gøre brug af kajakudlejning i starten indtil du finder din indre kajakroer.

Kapkajakken er den mindste og letteste af kajaktyperne, og egner sig dermed bedst til kajakkonkurrencer med kaproning. Da den er lavet i meget let materiale, er den let at drive fremad, men til gengæld er den også mere ustabil og egner sig kun til vand med megen lidt eller ingen strøm. Hvis du vil sejle i naturen, er havkajakken eller turkajakken derfor mere oplagte. Turkajakken minder meget om en kapkajak i siddemåden, hvor man kun har kontakt med kajakken i fødder og bagdel. Det betyder, at det er lettere at komme ud, hvis du skulle vælte. Turkajakken er dog tungere end kapkajakken, og derfor mere stabil, så den egner sig bedre til vand med lidt strøm. Hvis du vil sejle på havet, altså mere urolige farvande, skal du dog vælge havkajakken, som navnet også indikerer. Det er klart den tungeste af dem, og du sejler derfor ikke nær så hurtigt som i de to andre. Til gengæld er den meget stabil, og står godt i modvind og strøm. Det er vigtigt, når man sejler på havet, hvor vejret godt kan være barskt. Fordi du her sidder i et mindre cockpit, og har større kropskontakt med båden end i de to andre typer kajakker, kan du med en havkajak også lave den populære grønlændervending. Det er netop der, hvor du med din kropsvægt får båden til at dreje sig 360 grader vertikalt. Det er dog ikke let, og det kræver megen træning, så forvent ikke, at du er klar til at lave den på åbent hav i første omgang. Det kan godt blive farligt, hvis en uøvet sidder fast under vandet, når man er på det store hav. Havkajakroning er for tiden den mest populære form for kajakroning.

Ligesom kanoroning dyrkes kajakroning også som en professionel konkurrencesport med internationale mesterskaber og deltagelse i OL. De normale discipliner er kaproning på distancerne 200 meter, 500 meter og 1.000 meter samt maraton og slalomdisciplinen. Ligeledes dyrkes kajakpolo også som sport med internationale mesterskaber.

I 1921 oprettedes Dansk Kano og Kajak Forbund, men roformerne udviklede sig for alvor til en alsidig sport med alle niveauer og aldre i 1980’erne og 90’erne.

Vi håber, at du på denne side blev klogere på, hvad kajakroning er, og om det måske er en sportsgren for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.