Når du skal vælge roklub, kan der godt være mange overvejelser, som du skal tage stilling til. Nogle gange kan der være andre ting, som du skal være opmærksom på, som rækker ud over, om den lige ligger i nærområdet. Hver roklub har forskellige fokus inden for rosporten, forskellige ambitionsniveau, og forskellige faciliteter, som kan egne sig bedre eller dårligere til lige præcis den form for roning, som du ønsker. Det kan være klogt at kigge på disse effekter, før du melder dig ind. Først og fremmest kan det dog være praktisk, hvis den roklub du vælger, ligger i nærheden af din bopæl. Nedenfor er Danmarks mest populære roklubber samt rospots oplistet efter de forskellige landsdele.
Roklubber i Nordjylland
I Nordjyllands største by er der hele tre store roklubber henholdsvis Aalborg Roklub, Aalborg Dame Roklub samt Roklubben Ægir. Aalborg Dame Roklub er en roklub kun for kvindelige medlemmer modsvarende Aalborg Roklub, hvor kun mænd er medlemmer. Derfor skal du, hvis du overvejer én af disse selvfølgelig først og fremmest vælge ud fra dit køn.
Aalborg Roklub har tilbud om både kaproning, motionsroning og turroning, hvor de sammen ror rundt i hele Danmark. Aalborg Roklub har desuden en universitetsafdeling, hvor de studerende mødes dagligt og hygger sig sammen.
Aalborg Dame Roklub har også mange forskellige tilbud, men især har de haft succes med et initiativ om seniorroning, hvor kvinder over 55 år har et hold for sig.
Ægir Roklub derimod har mere med unge. De har blandt andet det, de kalder ungdomsroning, hvor helt unge nybegynder lærer at ro tidligt i deres liv. Størstedelen af klubbens medlemmer er mellem 20-35 år gamle. De kalder selv daglig roning for klubbens kerneaktivitet, hvor de dagligt mødes for at ro sammen.
Generelt er der i Nordjylland gode muligheder for at ro. Hvis du bor i det sydlige Nordjylland er Limfjorden en oplagt facilitet at benytte sig af, men også hvis du bor længere nordpå, er Uggerby Å et nydeligt og naturskønt sted at ro.
Roklubber i Midt- og Sønderjylland
Roklubben ARA ligger i Århus. De benytter især faciliteterne ved Århusbugtens vande og på Brabrand Sø. Roklubben ARA har aldre i mange aldre. Udover at have mange forskellige tilbud om roning, går klubben også meget op i fællesskabet omkring roning, og om vinteren har de udover vinterroning også andre fælles aktiviteter som fodbold og svømmehalsture.
Tønder Roklub bruger normalt faciliteterne ved Vidåen og dets system af tilløbende åer samt Magisterkogen og Rudbøl Sø til at ro. De har især mange aktiviteter med kajakroning, men der er også andre former for roning i klubben.
Roklubber i Københavnsområdet
I Københavnsområdet er især området ved Svanemøllehavnen ved Østerbro populært, men generelt ros der her på Øresund. Her bruger mange forskellige roklubber vandet deres daglige aktiviteter. Blandt andet bruger Danske Studenters Roklub, Roklubben Skjold, Roklubben Gefion samt Roforeningen KVIK disse faciliteter.
Danske Studenters Roklub er ikke, som navnet ellers indikerer, kun for studerende. Godt nok blev klubben oprettet af universitetsstuderende, men i dag er alle aldre og beskæftigelser repræsenteret, selvom størstedelen stadig er akademikere. Det er Danmarks største roklub.
Danmarks ældste roklub er derimod Roforeningen KVIK. Derudover har de en populær tradition med ungdomsroning for alderen 12-18 år.
Roklubben Skjold holder især til ved Svanemøllehavnen på Østerbro. De har især en aktiv seniorgruppe, som især ror i 2 eller 4-personers inriggere.
Roklubben Gefion er Københavns kvinderoklub. Her er kun kvinder velkomne i rosportsfællesskabet.
Københavns Roklub har både tilbud om kaproning, motionsroning og langtidsroning. Derudover har de også tilbud om andre sportsgrene så som yoga og gymnastik.
Roklubber på det øvrige Sjælland
Det er dog ikke kun i Københavnsområdet, at Sjælland har sine roklubber.
Ved Lejre Vig ved Roskilde Fjord ligger Lindenborg Roklub. Her er fokus i dag på kajakroning, men klubben betegner sig stadig som alsidig og har også andre former for roning.
Ved Furesø tæt ved Farum og Værløse ligger Roklubben Furesø. De fokuserer her især på roning som en sport, og her dyrkes der derfor meget kaproning.
Roklubben Viking ror især ved Faxe Bugt, hvor roklubben ligger lige ved kysten i postnummeret Faxe Ladeplads. Roklubben benytter mest inriggere til roning.
Generelt om valg af roklub
Som allerede nævnt kan det godt være en god idé at se dig godt om, før du vælger en roklub. I Danmark er der 139 aktive roklubber (2009), og der er derfor også mange andre end dem der står nævnt lige her. Så kig dig godt om både i dit lokalområde og på nettet, før du beslutter dig for én. I storbyerne ved kysten, kan der godt være mange at vælge i mellem, mens du måske skal bevæge dig langt for at finde en, hvis du bor udenfor byerne eller midt i landet.
Ikke desto mindre kan du læse meget mere på hver roklubs hjemmeside om netop deres aktiviteter og tilbud, samt hvordan du bliver medlem. I de fleste klubber kræver medlemskab et indledende rokursus.
Hej Sofie.
Du har ikke helt ret i det du skriver angående Ægir vs. Aalborg Roklub.
Ægir Roklub har korrekt en ungdomsafdeling for medlemmer under 18 år, hvilket Aalborg Roklub ikke har i øjeblikkket. Hvad der dog er værd at nævne er at Aalborg Roklub har en universitetsafdeling, hvor de studerende mødes daglig og hygger sig sammen.
Som du skriver det/Jeg læser det, så opfattes Ægir roklub som eneste mulighed såfrem man er ung hvilket er misvisende.
Tak for kommentaren Troels. Det er nu rettet i teksten.